Planering teknik ”Det här borde uppfinnas!”

Terminens sista arbetsområde för mina sexor blir att komma på framtidens uppfinningar. Vi började med att titta på en film, Hela apparaten – om teknikens världar : Teknik, uppfinningar och innovationer som finns på sli.se. Den beskriver hur teknikutvecklingsprocessen; problem, idé, patent osv och ger exempel på uppfinningar och uppfinnare. Efter filmen konstaterade vi att det ofta börjar med ett problem man vill hitta en smart lösning på. Jag presenterade ett problem som jag har; att det blir små trista smulor i botten på müslipaketet som hamnar i filen när paketet börjar ta slut. Därefter fick eleverna i uppdrag att tyst och enskilt under någon minut försöka komma på en idé om hur man kan lösa detta. Sedan fick de delge varandra, först i smågrupper och sedan ritade vi upp olika idéer på tavlan. Vi kategoriserade och såg att det fanns några huvudtyper av idéer som byggde på samma principer. Därefter fick eleverna i smågrupper resonera kring vilken av de här idéerna de trodde mest på, de skulle ta hänsyn till ekonomi, miljö och användarvänlighet. Varje grupp fick sedan redogöra för vilken idé de trodde på och varför. Finfina diskussioner om materialval, slöseri, tillverkningskostnader!

Nästa steg i detta arbete är att eleverna ska fundera ut egna problem, lösningar på dem och skissa på framtida uppfinningar. Om du blir sugen på att göra något liknande hittar du min planering här, en lärarversion med kopplingar till Lgr 11 och en elevversion att dela ut till eleverna.

PP Teknik åk 6 Det här borde uppfinnas elevversion (Word)

PP Teknik åk 6 Det här borde uppfinnas elevversion (PDF)

PP Teknik åk 6 Det här borde uppfinnas lärarversion (Word)

PP Teknik åk 6 Det här borde uppfinnas lärarversion.docx (PDF)

Så här ser det ut om du inte orkar ladda ner =)

 

En reaktion på “Planering teknik ”Det här borde uppfinnas!”

  1. Man får väl inte svära som lärare men f-n vad du är duktig !! Dessutom räddade du min kväll när man trött kommer upp från sonens läggning under vilken man just funderade på tekniken för år sex pch hur jag skulle lösa den innan sommarlovet….och så hittar man det här ! Toppen kommer ta din ide rakt av !! Tänk vad lyckliga kollegor du har som får jobba med dig !!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *